doel

  • Patrick

    voor jullie misschien een hele makkelijke vraag, maar i kom er niet helemaal uit. voor onz projectgroep moeten wij precies kunnen vertellen wat het doel van een koelkast is.

    we hebben al: het ontrekken van warmte en tegengaan van bacterien,.

    ik hoop dat iemand ons hierbij kan helpen en ons zo speodig mogelijk antwoord kan geven.

  • terpstra

    Beste Patric,

    Het doel van een koelkast is vrij simpel, nl. het langer kunnen bewaren van produkten, door deze af te koelen. Dat is tenslotte het hoofddoel. Hierdoor rem je bacterie groei af en dus bederf.

    Zo simpel is dat nou.

    Hoe je dat doet (in dit geval het ontrekken van warmte) is uiteindelijk een tweede, en was dat dus niet de vraag.

    Waarschijnlijk zijn er geleerden die er een boek over vol kunnen schrijven, maar volgens mij moet je aan bovenstaande voldoende hebben.

    Als wij geen last van bacterien zouden hebben, zouden er waarschijnlijk ook geen koelkasten zijn. Misschien om een koud biertje te pakken, maar dat zullen ze wel niet bedoelen.

    Succes,

    Terpstra

  • G.R.Bauritius

    Als toevoeging:

    Naast het vertragen van bacterieel en schimmelbederf wordt ook rijping van fruit vertraagd door het fruit te koelen. (vertragen van enzymwerking in het product).

    Voor vlees geldt eigenlijk hetzelfde. Vlees gaat ook ontleden (rotten) door werking van enzymen in het vlees zelf, zonder bacterien en schimmels van buitenaf. Schimmels en bacterien krijgen daarna wel meer kans.

    Een verdere ontwikkeling in het bewaren van fruit is koelen en tevens de atmosfeer aanpassen (CA of Conditioned Atmsphere koeling). Dat gebeurt niet in een koelkast, wel in speciale ruimtes.