ijs in verdamper vaststellen

  • Luk

    Ik vroeg me af, hoe kan je in een verdamper, draaiend op R22, werkingstemperatuur -15, vaststellen of er ijs in het blok zit zonder de koeling even af te schakelen? Is dat mogelijk of moeten we dit via het koelvermogen vaststellen?

    En is het ok om met de zuigdruk te spelen om de verdampingstemperatuur te variëren? Er zitten thermostatische expansieventielen gemonteerd en er zou eventueel wat warmer kunnen gewerkt worden tijdens de nacht en weekends.

    Groeten,

    Luk.

  • mobel

    met behulp van digitale drukmeter , temperatuurvoeler en een plc zou je een soort regeling kunnen maken die de oververhitting aan de uitrede van de verdamper meet en een eventuele alarm genereert als de afwijking te groot wordt gedurend een bepaalde tijd tijdens normale bedrijf.

  • p.ouwendijk

    In het verleden had je van contronics een soort ijsdiktemeter die je bij de verdamper monteerde en deze mete de rijplaag en bepaalde dan of je moest ontdooien of dat er een cyclus overgeslagen kon worden.

    piet ouwendijk

  • peter van dien

    Luk,

    Wat is de ruimte temperatuur en wat bedoel je met de werkingstemperatuur

    Je zou een elektronisch regelaartje kunnen nemen met twee voelers een voor de ruimte en de ander stop je in het midden van de verdamperblok regelaartje goed instellen en dat is het geen moeilijke ingewikkelde regelaars en als het ingewikkeld moet zijn dan weet ik er nog een paar

    peter

  • Luk

    Van die oplossing had ik nogal gehoord, heb er zelf ooit eentje tegengekomen, maar blijkbaar kan je die dingen dus niet makkelijk meer krijgen.

    'met behulp van digitale drukmeter , temperatuurvoeler en een plc zou je een soort regeling kunnen maken die de oververhitting aan de uitrede van de verdamper meet en een eventuele alarm genereert als de afwijking te groot wordt gedurend een bepaalde tijd tijdens normale bedrijf.'

    Mobel, dat had ik ook in gedachten. Er loopt al een mooie plc, drukmeting en frequentiesturing is aanwezig. Dus enkel een PT100 bijhangen en op de plc zetten en dan maar programmeren lijkt me.

    Wat de oplossing van Peter van dien betreft, dit lukt niet, als je tijdens het bedrijf de temperatuur in't blok gaat meten krijg je enkel je lameltemp, niet of er ijs op zit of niet. Deze oplossing wordt wel gebruikt in cellen met een temperatuur tot 0°C. Dan gaat de koeling even uit, de ventilatie aan en na ca 30 tot 60 sec bekijk je temp. Onder de -0,5 wil zeggen, ijslaagje op, dooien dus. Maar bij een verdamper die op -15 draait of -20 en de ruimtetemp is niet positief lukt dat dus niet.

    Beste oplossing lijkt me dus relatie druk en oververhitting van't gas. Werkt zelfs in 2 richtingen, kan je ook een kapot expansieventiel mee ondervangen.

    Bedankt alvast!

    Luk.

  • mobel

    zo'n systeem werkt perfect ,ik had ooit een grote installatie met 9 koelcellen en 6 vriescellen,er zat op elke unit een drukmeter , bloktemp sensor ,inblaastemp sensor ,ruimtetemp sensor en temp sensor op zuigleiding , gek werd ik van die meldingen ,maar het werkte perfect!! als een van de werknemers een scheet in de cel liet was dat in de grafiek terug te vinden.

  • Luk

    De bedoeling was om ijsvorming te detecteren in de verdampers van een grote warmtepomp. Het is een systeem gebouwd met 4 verdampers, 2 compressoren en 2 condensors. De verdampers buiten dienen om warmte op te nemen tijdens het verwarmen, die binnen dienen dan als condensor. Dus de ruimtetemperatuur varieert tussen de +5 en -12, grofweg… De verdampertemperatuur wordt geregeld via een plc welke de zuigdruk van de compressoren stuurt (snelheid compressor via fequentiedrive). Dus als we dan toch de drukken en temperaturen in de plc krijgen kan ik beter het op deze manier oplossen, lijkt me. Toch?

    Vroeg me alleen af waarom de condensors buiten niet meegeschakeld worden om warmte op te nemen, zou dit te maken hebben met het feit dat deze een kleindere buisdiameter hebben en alzo het gas te fel zouden afremmen? De installatie is vrij zwaar, 2 compressoren van elk 15KW.

    Groeten,

    Luk.

  • hen vdk

    Luk,

    Wij bouwen veel warmtepompen zelf voor bv. textielzaken.

    Het de-ice commando wordt gegeven door het drukverschil voor en achter het condensorblok buiten (op dat moment verdamper dus)

    e.e.a. wordt gestuurd door plc met sensors.

    Maar de start voor de-icen komt van een eenvoudige Pa meter-schakelaar.

    Bijvoorbeeld ;

    je draait normaal op -50 Pa ,helemaal dicht gaat hij naar -180 Pa

    Dan is -100 Pa een veilge waarde om te ontdooien.

    groet

    Hen vdk

  • p.ouwendijk

    Dit systeem wordt al heel lang in de transportkoeling toegepast.

    lekker eenvoudig.

    piet ouwendijk

  • Luk

    Hoi Hen,

    en hou je dan geen rekening met de compressor? Of wordt er steeds bij dezelfde druk verdampt?

    Want de plc regelt zowel de snelheid van de ventilatoren binnen (om de blok op temperatuur te houden en condensordruk op peil te houden) als de snelheid van de compressoren (om niet onnodig koud te verdampen bij temperaturen boven het vriespunt).

    Het beste lijkt me dan via een tabel werken, T buiten, gewenste T blok buiten (verdampertemperatuur en dus ook zuigdruk) en draaisnelheid compressoren. Wanneer de plc dan de compressoren te traag moet regelen zit, normaliter, het blok dicht of begint dicht te vriezen.

    Of maak ik ergens een foutje in m'n redenering?

    Nou had ik nog een vraagje, ik heb dus 2 fruitverdampers en 2 condensors buiten gemonteerd staan. De verdampers hebben een lamelafstand van 7mm, de condensors 2mm. Kan ik de condensors gebruiken om het gas verder op te warmen (grotere oververhitting) of gaat dit niet lukken, gaan ze te snel dichtvriezen? Ik dacht, eventueel, het gas na de verdamper, na het element (of de bulb) van het TEV nog door de condensor te sturen, maar weet niet of dit zinvol en haalbaar is. De buisdiameter is behoorlijk kleiner, zeg maar de helft, dus misschien kan dit zelfs niet.

    Groeten.