meest energiezuinige wijze van luchtontvochtiging?

  • Hans Erkelens

    In heel veel (bedrijfs)processen is het handhaven van een bepaalde luchtvochtigheid gewenst, zo niet noodzakelijk. Om deze luchtvochtigheid te bereiken worden vaak heftige middelen ingezet. Grote koelvermogens worden toegepast om dit latente deel te kunnen bewerkstelligen. Immers, je hebt evenveel energie nodig (komt er vrij, maar moet worden afgevoerd) om bijvoorbeeld 1 liter water uit lucht te onttrekken, als dat het kost om deze liter aan de lucht toe te voeren door verdamping. Probeer maar een pan met 1 liter water droog te koken. Dat duurt even, maar geeft je wel enig besef van de benodigde energie.

    Er zijn meerdere methoden om vocht uit de lucht te onttrekken, zoals absorptie / regeneratie, koelen tot onder het dauwpunt etc.

    Is er ooit onderzoek gedaan naar wat nu feitelijk de meest energiezuinige methode is om vocht uit de lucht te onttrekken? Of zijn wij overgeleverd aan de wetten der natuur, met de bijbehorende hoge latente koellasten?

    Ben benieuwd naar de reacties.

  • sjef

    silica gel?

  • Peter R

    ja sjef een kilo zout

  • sjef

    zout is op zeggen ze op het nieuws dus die silica valt ook af:D En hans vocht toevoegen gaat makkelijker als eruit

    halen hoor met ultrasone trilplaat bijvoorbeeld. bij de meeste groter bedrijven die een luchtbehandeling hebben is er meestal

    al ijswater aanwezig of stoom al dan niet warmte, die voor het klimaat te regelen gebruikt kan worden