Lamelafstand

  • ijsman

    3,5mm 4mm 5mm 6mm 7mm 8mm en 10mm

    Waarom zoveel soorten lamelafstanden , ik weet dat voor vriezen wat groter afstand gewenst is maar….

    Weet jij waarom en hoe

  • sjef

    het lijkt mij hoe kleiner die afstand des te groter je verdamper oppervlak en des te groter je capaciteit waardoor je

    een kleinere fan kan plaatsen en een lagere delta t kan hebben of een kleinere verdamper kan plaatsen

  • bart berns

    Het lijkt mij dat je als koeler fabrikant door het varieeren van de lamelafstand een relatief goedkope manier hebt om je koeleraanbod breed aan te bieden.

  • Peter R

    het heeft met het aantal kilo's lucht te maken die je er doorheen wil douwen anders een fabrikant bellen of een cursus volgen

    peter

  • sjef

    kort maar krachtig Peter, maar je hoeft niet zo te snauwen niet iedereen heeft opgelet in de les

    mvg Sjef

  • ijsman

    Rustig jongens , we zijn hier om van elkaar te leren

  • BMW-robbie

    Hoe lager de verdampingstemperatuur wordt, des te eerder vriezen de lamellen dicht. Bij een koelcel boven 0 graden, bij een vrij hoge verdampingstemperatuur, b.v. -5, dooit een verdamper weer af als hij niet hoeft te koelen, met de ventilator op continu draaien. Je kunt dan een kleine lamelafstand nemen en daardoor kun je een kleinere verdamper nemen. De opmerking van sjef klopt dus.

    Rob

  • terpstra

    Klopt wel wordt alleen vaak gebruikt in ruimten waar personen in aanwezig zijn en een ruimte temperatuur van +6.

    Hier kun je uit met een verdamperlamelafst. van 3.5 of 4mm.

    Wij hebben vorige zomer een cuba dubbelzijdig uitblazend genomen met lamel afstand 3-4mm. (een beetje uit nood) in een koelcel met een ruimte temperatuur van +2gr.C. Met luchtcirculatie ontdooiing. (dus ventilatoren.)

    Ventilatoren lage toeren draaien tijdens koelen. indien cel op temp. deze laten doordraaien.

    Alleen afhankelijk van celgebruik zal dit nooit voldoende ijsvorming van verdamper halen, tijden stilstand compr. natuurlijk. Tijdens ontdooi periode ventilatoren naar haogere toeren geschakeld om meer lucht door lamellen de persen voor snellere ontooiing en tijdens koelen weer terugschakelen naar lage toeren. Valt niets tegen.

  • sjef

    Beste Terpstra en Rob hebben jullie toevallig een keer uitgezocht wat eigenlijk zuiniger is qua verbruik, als je de fans continu laat draaien of als je ze laat stoppen als de compressor stopt.

    Ik heb zo het idee dat als je de fans laat doordraaien dat je celtemperatuur niet zo snel stijgt als wanneer ze stil staan

    en natuurlijk minder koelcycli op je compressor en je ontdooi wordt dan ook verkort je het hebt dan minder schommelingen

    in je temperatuur. Lijkt dit zo of is gewoon de plaats van je voeler oorzaak van mijn bevindingen?

    mvg Sjef

  • BMW-robbie

    Het energieverbruik is eigenlijk afhankelijk van de hoeveelheid warmte die je in de cel krijgt. Als je ventilatoren door laat draaien ben je eigenlijk bezig om extra warmte van de ventilatormotoren in de cel te brengen.

    Wel is het zo dat de temperatuur in de cel goed homogeen blijft, en ook de voeler van de thermostaat zal dan een nauwkeuriger temperatuur van de cel aangeven.

    Als de voeler van de thermostaat op een verkeerde plek hangt kun je grote temperatuurverschillen in de cel bij stilstand krijgen.

    Rob