bonbon koeling

  • terpstra

    volgende: aanvraag airco door persoon voor nieuw te open winkel. Verkoop bonbon en mogelijkheid om een bakje koffie te drinken.

    Men heeft een grote toonbank gemaakt van MDF waar men bonbon op wil uitstallen.

    LxB 395x95cm en een hoekstukje LxB 115x95cm.

    Nu had de klant bedacht om gehelezaak terug te koelen naar 18 á19grC. vanwege zijn uigestalde bonbons. (ongeacht hoe warm het buiten was wilden men naar 18gr.C binnentemp.

    Men had al een offerte liggen waar dit mogelijk mee was. Wij hebben hier een tegenofferte voor gedaan en tevens met de vraag of dit nou wel verstandig is. Hij waarschijnlijk éémalige klanten zal hebben, met een dergelijke temp.verschil van buiten binnen, als het buiten bv 28-30 gr. zou kunnen zijn. Buiten het feit dat er een behoorlijke installatie in komt voor 290m3 ruimte.

    Hij heeft hier en daar wat meer informatie ingewonnen en gelukkig tot bekering gekomen.

    We kunnen nu een installatie aanbieden die normaal in dergelijke ruimte zou moeten komen en een koeling verzinnen voor de bestaande toonbank.

    Nu heb ik zitten denken om twee ronde buizen (+/-125mm rond) aan onderzijde van werkblad te monteren (geisoleerd) en gleuven of gaten te boren/frezen in werkblad waar gekoelde lucht via de één buis naar buiten en de andere buis als aanzuig te koppelen op een kleinere airco uitgevoerd met satelliet model.

    Wat voor koelvermogen zou ik daar globaal voor nodig hebben, en zou dit goed funtioneren?

    laat eens weten hoe je er over denkt van dergelijks systeem. ik heb het nog nooit gezien en verzin het ter plekke. andere toonbank is geen optie. O ja, verdamper blokjes onder werkblad kan wel maar wordt een puinhoop.

  • henvdk

    Heb vele bonbonkoelingen gemaakt .(meubeltechnisch en koeltechnisch)

    De temperatuur moet constant zijn en middels een drooginstallatie met hygrostaat , houdt je de vochtigheid op gewenst niveau.

    Daar heb je een gesloten meubel voor nodig met geforceerde koeling.

    EN

    Dat mag nooit in de zon staan want dan is er zelfs nog het grijs worden van de bonbon bij 12 gr. C.

    Ik vind wel dat je klant aan het prutsen is.

    Ikzelf zou er vanaf blijven.

    Een zeskantwiel krijg je nooit zo lekker aan het lopen als een rond wiel.

    Terpstra, dit is geen kritiek maar een welgemeend “pas op”

    vr. gr. Henvdk

  • terpstra

    Hoeveel vocht mag er in de lucht zitten voor bonbon?

    Als bij meubel geen zon komt, hoe zit het met verlichting die wordt gekozen?

    Kan dat ook invloed hebben op verkleuren van de bonbon?

  • sjef

    je kunt led ledverlichting toepassen, hier zit geen uv en geen infra rood in waardoor je geen verkleuring en geen opwarming

    krijgt van je product. Wat betreft die werkbank van mdf volgens mij gaan water en mdf niet goed samen dus je zult met

    je condensvorming op moeten passen, en mdf isloeert toch heel erg goed. hoe wil je daar warmte aan ontrekken dan?

    Ik zou zeggen gewoon een plaatkoeling nemen en dan koelen met water als medium. Op de markt staan ze ook wel eens

    met bonbons ga daar eens een kijkje nemen

    veel succes

  • henvdk

    De verlichting valt wel mee.

    Zon warmt de bonbon van binnenuit op.

    Vocht gehalte is afhankelijk van de kwaliteit.

    Marktbonbons zijn vaak de naam bonbon niet waard.

    Een echte cacao chocoladebonbon meestal 50%RV

    Daarom altijd gesloten vitrines.

    Maar er zijn ook snoepwaren die ze bonbon noemen en waar bewaaromgeving niet zoveel uitmaakt.

    vr.gr.